Vi oppfordrer å bruke godkjente opplæringsbedrifter. Grunnet koronakrisen står flere uten lærlingeplass. Mange bedrifter har utfordringer som følge av korona-situasjonen, som fører til permitteringer og konkurser, som igjen påvirker fag- og svenneprøver. I denne situasjonen er det viktig å ta vare på lærlingene.

Bruk bedrift med lærling! Da bidrar du til å utdanne nye fagarbeidere og til et fremtidig godt arbeidsliv. Det at man får lærlinger til å ta jobber utenom bedrifter, er ikke med på å bidra til en bærekraftig bransje.
Godkjent lærebedrift
Å velge en godkjent opplæringsbedrift bidrar til en bærekraftig byggebransje. Små bedrifter uten lærling er ikke automatisk useriøse, så lenge de oppfyller andre seriøsitetskrav. I Nasjonalt register for lærebedrifter finner du ut om bedriften du har tenkt å bruke er en godkjent opplæringsbedrift.

Når du handler hvitt får du disse fordelene:
- godkjent dokumentasjon på jobben som er utført
- arbeid utført av en lærebedrift som tar ansvar og er opptatt av din og lærlingens framtid
- du bidrar til et seriøst arbeidsliv
Når du velger bedrifter som har lærlinger og handler hvitt, får lærlingen rettigheter og muligheter:
- utdanning, lærlingeplass og fagbrev
- sikkerhet og trygghet på jobb
- konkurransedyktig lønn
- regulert arbeidstid
- feriepenger og overtidsbetaling
- sykepenger
- grunnlag for å søke lån i banken
Bare ett argument for svart arbeid.
Veldig mange mot.
Enkel matte!
Trenger du flere argumenter?
Du bør også ta en bakgrunnssjekk av virksomheten.
Lærlinger og effekten av korona
Udir oppfordrer bedrifter til å ha tett dialog med lærlinger og fylkeskommunene om situasjonen i bedriften og eventuelle tiltak. Udir vurderer fortløpende mulige tiltak som kan bidra til å løse noen av utfordringene vi står ovenfor.
Les mer om lærlinger og effekter av Corona-viruset i informasjon fra Udir her.

I 2019 ble det inngått 23 000 nye lærekontrakter, en økning på 24 prosent siden 2012. I samme periode har antallet oppnådde fagbrev økt med 26 prosent. Samme år var det over 45 300 lærlinger, og bygg- og anleggsbransjen stod for ca 11% av lærlingeplassene. Les mer her. Hvordan tallene for 2021 gjenstår å se.