Hvordan betaler du renholderen hvitt og lovlig? Det er forskjellige regler på om du handler fra et renholdsfirma eller fra en privatperson.

Hvis du kjøper tjenester fra renholdsfirma, er det viktig at du:
- Sjekker om firmaet har organisasjonsnummer og er merverdiavgiftsregistrert www.brreg.no/
- Sjekker om firmaet er godkjent i renholdsregisteret.
- Ber om skriftlig kontrakt
- Får faktura og betaler via bank
Skriv kontrakt
Renholdsfirmaet bør komme på befaring før man skriver kontrakt, anbefaler Forbrukerrådet. Sjekk alle vilkår og avtal hvordan renholderne skal komme seg inn i boligen.
Betaler virksomheten merverdiavgift?
Hvis du kjøper husvask av et renholdsfirma/selvstendig næringsdrivende skal disse selv betale merverdiavgift (mva) og skatt. Sørg for at du får en totalpris, inkludert mva i kontrakten.
Be om skatteattest
Virksomheten bør fremlegge Attest for skatt og merverdiavgift (tjenesten er elektronisk og attesten kommer øyeblikkelig etter bestilling).
Er virksomheten i renholdsregisteret?
Det er lovpålagt også for privatpersoner å sjekke renholdsfirmaet i Arbeidstilsynets renholdsregister.
Ordningen skal sikre at tariffavtaler følges, HMS-arbeid og bedriften har en ordning som sikrer arbeidstakerne økonomisk kompensasjon i tilfelle yrkesskade.
Dersom selskapet er registrert som «Godkjent uten ansatte» kan kun innehaver utføre renholdstjenester. Vedkommende har ikke lov til å bruke ansatte for å gjøre jobben.
Har arbeiderne HMS-kort
Alle arbeidstagere i godkjente renholdsvirksomheter skal bære HMS-kort på jobben. Kortet kan valideres her

Får arbeiderne minstelønn
Arbeidstakere som utfører renhold for private bedrifter som driver salg av renholdstjenester skal ha utbetalt minimum minstelønn Minstelønn

Hvis vaskehjelpen er en privatperson og ikke knyttet til næring, er det viktig at du:
- At du undersøker om hvilke forsikringsordninger vaskehjelpen har. Hva skjer dersom det skjer en arbeidsulykke?
- Husker at vaskehjelpen ikke har rettigheter som sykepenger og pensjon når ikke arbeidsforholdet er registrert
- At du er klar over hvilken risiko det medfører å gi tilgang til hjemmet
- Alle som utfører arbeid for andre har krav på en skriftlig arbeidskontrakt. Kontrakten bør minimum si noe om arbeidet som skal utføres, lønn og arbeidstid. Les mer på Arbeidstilsynets sider.
- Hvis du har vaskehjelp hjemme hos deg i varige oppdrag som går over tid, kan det hende at du blir arbeidsgiver. Les mer om dette her.
På UDI sin nettside kan arbeids- og oppdragsgivere undersøke om en utenlandsk ansatt har lov til å jobbe i Norge. Spørsmal om en utenlandsk ansatt har lov til å arbeide
1. Skattefritt for inntil 6000 kroner:
For at vederlaget på inntil kr 6000 skal være skattefritt for oppdragstager og fritatt arbeidsgiveravgift for oppdragsgiver må begge parter opptre som privatpersoner. Tørr du ta risikoen?
Du kan betale inntil 6000 kroner i vederlag til én person skattefritt i løpet av ett år for jobber i hjemmet ditt. Vedkommende kan ikke være næringsdrivende eller rengjøre hos mange personer. Summen gjelder for hele husstanden, men du kan inngå avtale med ulike personer for inntil 6000 kroner pr. person pr. år. Maksgrensen for fritak av arbeidsgiveravgift for oppdragsgiver er imidlertid samlet sett 60.000 kroner pr. husstand, uavhengig av antall personer man har inngått avtale med. Overstiger man denne grensen må man betale arbeidsgiveravgift for hele beløpet.
2. Meld inn arbeidet og betal skattetrekket selv:
Dette gjelder hvis du betaler en privatperson over 6000 kroner, men maks 60.000 kroner på ett år. Rapporter inn lønn og beregn skattetrekket gjennom «Melding om lønnet arbeid i hjemmet». Deretter betaler du skattetrekket. Hvis du utbetaler mer enn 60.000 kroner i året, må du betale arbeidsgiveravgift beregnet ut fra den lønnen du har utbetalt.