Vanlige spørsmål og svar om svart arbeid, hvordan man kan handle hvitt og hva som gjøres for å unngå svart arbeid, samt bekjempe kriminalitet i arbeidslivet.
Hva er svart arbeid?
Når privatpersoner og firma ikke betaler skatter og avgifter som etter reglene skulle vært betalt inn, kalles det svart arbeid.
Du kan lese mer om dette her.
Er det virkelig sånn at de fleste handler hvitt?
Vi baserer oss på SMSØ sine undersøkelser i forbrukermarkedet fra 2006-2016 når vi sier at de fleste norske forbrukere oppgir at de handler hvitt. I 2016 oppga 86% av de spurte at de ikke hadde kjøpt svarte tjenester de siste to årene.
Her finner du forbrukerundersøkelsene.
Kan ikke de som tilbyr svart også gjøre en grei jobb?
Du som forbruker har flere rettigheter når du handler hvitt, dersom du for eksempel er misfornøyd med jobben som gjøres. Da har du både kvittering og garanti på arbeidet som er gjort. Du har også dokumentasjon på hva som er gjort, av hvem og når. Firmaets bygg-og anleggsforsikring, ansvarsforsikring og forsikring av ansatte er heller ikke gyldig når noen jobber utenfor virksomhets regi. I tillegg må sertifisering og godkjenninger gjøres gjennom firma. I mange bedrifter er det oppsigelsesgrunn å jobbe svart, da de utkonkurrerer sin egen bransje. En som utfører svart arbeid vil i mange tilfeller blant annet miste rettigheter til pensjon og sykepenger.
Les mer om flere konsekvenser av å kjøpe varer eller tjenester svart.
Hvis jeg handler svart, går det ikke mer penger til de som faktisk gjør jobben i stedet for til unødvendig byråkrati?
Ved å handle hvitt bidrar du med penger til fellesskapet, og til et godt arbeids- og næringsliv. En som utfører svart arbeid vil i mange tilfeller blant annet miste rettigheter til pensjon og sykepenger, i tillegg til at du som forbruker mister rettigheter. Se film her.
Hva gjøres for å gjøre det lettere å handle hvitt?
På handlehvitt.no har vi samlet informasjon for å gjøre det lettere for deg som forbruker å handle hvitt. Her finner du info både om hvorfor det er lurt å handle hvitt, og hva du som forbruker bør tenke på når du kjøper tjenester. I regjeringens reviderte strategi er det også pekt på en rekke tiltak som vil gjøre dette lettere.
Er det ikke de som tilbyr svart arbeid sitt ansvar å følge lover og regler?
Det hviler helt klart et ansvar på tilbyderne av svarte tjenester. Samtidig er det viktig at du som forbruker har informasjon om hvordan du kan styre unna svarte tilbydere.
Vi har laget en huskeliste til deg som forbruker her.
Hva gjøres for å ta de som tilbyr svarte tjenester?
Skatteetaten har flere tiltak for å avdekke svart arbeid og annen arbeidslivskriminalitet. For eksempel finnes det flere a-krimsenter i landet hvor man er samlokalisert med andre etater og jobber målrettet mot kriminelle nettverk. I 2016 avdekket skattemyndighetene (Skatteetaten og kommunale skatteoppkrevere) 300 millioner i unndragelser tilknyttet arbeidslivskriminalitet. Partene i arbeids- og næringslivet gjør også mye for å holde de kriminelle borte fra kontraktene. Kontroll er viktig, men vi trenger forbrukerne med på laget for å komme i mål.
Hvis problemene er størst i kontantbransjene, hvorfor fjerner man ikke bare kontantene?
At vi fortsatt har kontanter i Norge er en politisk beslutning. Vi forholder oss til de lovene og reglene som gjelder til enhver tid. Imidlertid er det lurt for deg å betale via bank.
Les mer om fordelene ved elektronisk betaling her.

Har du andre spørsmål? Ta kontakt med oss her.