Vit hvem du handler med og unngå ubehagelige overraskelser. Tar du deg tid til å ta en bakgrunnssjekk kan du unngå å handle med en useriøs virksomhet.
Sjekk organisasjonsnummer, MVA-registrering, referanser, selskapets økonomi og fagkunnskap, og velg en bedrift som bidrar til fellesskapet.

- Innhent flere tilbud, vi anbefaler at du innhenter tilbud fra minst tre tilbydere
- Få et skriftlig tilbud på det som skal utføres, når skal det ferdigstilles og hvilken pris du skal betale
- Sjekk organisasjonsnummer og om virksomheten er MVA-registrert på brreg eller bedriftsbaser på nett
- Be virksomheten om attest på skatt og avgift
- Sjekk gjerne referanser fra andre som har brukt firmaet eller se om det ligger referanser på internett
- Sjekk om de som skal gjøre jobben har rett fagkompetanse og om det er noen krav til godkjenninger på det arbeidet som skal gjøres
Innhent tilbud fra flere tilbydere
Vi anbefaler deg å innhente tilbud fra minst tre tilbydere, eller bruke en anbudstjeneste når du skal velge håndverker. På denne måten er det lettere å sammenligne hvilket arbeid du får tilbud om, pris og hvilke alternativer som finnes.
Er selskapet registrert?
Sjekk organisasjonsnummer og om virksomheten er MVA-registrert på brreg eller bedriftsdatabaser på internett. Har virksomheten organisasjonsnummer og er det registrert i merverdiavgiftsregistret (MVA)? Sjekk også om bedriften er registrert med riktig næringskode.

Hvem skal utføre jobben?
Noen virksomheter har ikke ansatte (ikke registrert i NAV Aa-registeret) og det er kun innehaver som utfører jobben. Hvis det benyttes underentreprenører, skal du som kunde varsles og alle opplysninger om disse/denne virksomheten bør også undersøkes.

Innsendt årsregnskap
Alle aksjeselskap (AS) er pliktig til å sende inn årsregnskap. Det betyr at alle AS og Enkeltpersonforetak som har eiendeler over 20 millioner kroner, eller over 20 ansatte, skal levere årsregnskap for fjor året (1.august). Les mer om dette her.
Skattegjeld og referanser
Du kan kreve at håndverkeren sender deg utvidet skatteattest. Da får du innsyn i om virksomheten har skattegjeld, at de betaler merverdiavgift, hvor mange ansatte firmaet har mv. Utvidet skatteattest kan bestilles av virksomheten og sendes til deg per e-post.
Det kan også være lurt å sjekke referanser og anmeldelser av firmaet. Søk gjerne på firmanavn og navn på innehaver på internett for å se om det ligger noen omtaler av firmaet eller innehaver der.
Konkursregisteret
Du kan undersøke om en person har konkurskarantene på Brønnøysundregistrene sine sider om konkurskarantene. For å søke i Konkursregisteret må du må logge deg inn via ID-porten. Den du søker på får ikke beskjed om at du har gjort søk på han eller henne. (Oppslagstjenesten fungerer dessverre ikke i Internett Explorer, men fungerer fint om du benytter annen nettleser så som Google Chrome)
Sjekk fagkompetanse og krav til godkjenninger
Hvilken type fagkunnskap, kompetanse og sertifisering håndverkeren trenger avhenger av hvilket arbeid det er som skal utføres. Det at man velger fagarbeidere og kvalitet reduserer risikoen for feil og mangler som kan bli veldig kostbare og gi store konsekvenser.
Les mer her: Riktig fagkunnskap, kompetanse og sertifisering

Andre opplysninger som vi anbefaler deg å undersøke
- Er bedriften er godkjent opplæringsbedrift?
- Det kan være et godt tegn om at firmaet er seriøst, dersom de ønsker å bidra til å styrke bransjens fremtid og konkurranseevne gjennom å ta inn lærlinger.
- Er bedriften medlem av en bransjeorganisasjon?
- Det er flere grunner til å benytte seg av en firma som er tilknyttet en bransjeorganisasjon. For å sikre høy kompetanse, god kvalitet og seriøsitet i bransjen, tilbyr bransjeorganisasjoner faglig etterutdanning, juridisk bistand, forsikrings- og garantiordninger til alle sine medlemsbedrifter.
- Hvor mange år har firmaet vært i drift?
- Er firmaet nystartet kan det være vanskelig å foreta en god bakgrunnssjekk av det. Hvis dette er tilfelle, kan det være lurt å undersøke hvilke eventuelle selskap innehaveren av firmaet har drevet tidligere. Nyetablerte firma trenger ikke være MVA-registrert da beløpsgrensen for dette er 50 000 kroner.
- Hvilken økonomisk situasjon er firmaet i – kredittsjekk
- Det er viktig å undersøke firmaets økonomi. Dette kan gjøres gjennom en kredittsjekk. Er selskapet lønnsomt eller foreligger det mye gjeld, betalingsanmerkninger og negativ egenkapital? Hvis så, øker risikoen for at firmaet blant annet går konkurs. Ser du at mer enn 2/3 av firmaets aksjekapital er tapt, er dette et signal som bør tas alvorlig.
- Har bedriften skatterestanser, anmerkninger fra revisor eller har den skiftet revisor flere ganger?
- Antall ansatte
- Er omsetningen i firmaet høy i forhold til antallet ansatte, kan dette tyde på stor grad av bortsett/innleie.
